5. heinäkuuta 2015

5.7.2015

Söpöläisillä ikää nyt 4 viikkoa

Kuukausi sitten
Video, jonka Salome Kallio (@salomekallio) julkaisi

Hieman hiljaisempi viikko takana farmilla ja toinen samanlainen vielä edessä. Pre-trainereilla on toisena hetkenä 30 hevosta treenissä ja kaksi päivää myöhemmin hevosia voi olla viisi. Hevosmäärän vaihtelu johtuu treenijaksojen lyhyestä kestosta, useimmat hevoset ovat tallissa vain 4-5 viikkoa ja sen jälkeen moni menee takaisin laitumelle ja toiset siirtyvät kovempaan treeniin muualle. Meillä on ollut myös kolme kisakuntoista hevosta tallissa, mutta kaksi niistä päätettiin ihan vasta jättää eläkkeelle ja kolmas on nyt neljän viikon sairaslomalla toipuessaan leikkauksesta jossa poistettiin takajalan jänteiden välistä jotain sinne kuulumatonta (Kuvissa ei näkynyt mitä siellä oli ja leikkauksen jälkeen en ole kuullut sen tarkemmin)

Edellisten varsojen lähdettyä, saimme uudet vuotiaat talliin. Ovat melkoisen isoja kaikki, mutta kohtahan ne jo kääntyvätkin 2 vuotiaiksi. Laukkahevosten syntymäpäivät ovat täällä aina 1. elokuuta, hauska sattuma ja helppo muistaa, itse täytän vuosia hevosten kanssa samana päivänä. Mahdollisimman lähelle elokuun alkua siis tähdätään myös kaikkien varsojen lasketun ajan kanssa, jotta eivät olisi ikäluokkaansa jäljessä kehityksessä. Elokuu on viileintä aikaa Australiassa ja se on toinen hyvä syy ajoittaa varsominen siihen ajankohtaan. Näin varsoilla on jo hieman enemmän vastustuskykyä, kun ilmat alkavat lämmetä ja todelliset helteet alkavat. Meilläkin on laitumella yksi kantava tamma, jonka odotetaan varsovan kolmen viikon sisällä. Joka päivä ruokinnan yhteydessä jännityksellä tarkkaillaan, josko varsomisen merkkejä näkyisi jo. Niinkun tekstin yläpuolelta näkyy niin siivekästä jälkikasvua olemme jo farmille saanut ja ne kasvavat hyvää vauhtia.

Tosiaan, ensi viikko menee oikeastaan siinä kun varsojen hampaat raspataan, niille laitetaan ensimmäistä kertaa juoksutusvöitä, satuloita ja kuolaimia ja totutetaan niitä pesemiseen ja viedään pyöröaitaukseen. Huomisesta alkaen teen aamuisin muutaman tunnin aamuisin farmilla, ruokin ja ratsastan muutaman. Sen jälkeen ajan 10 kilometrin päähän, missä ensi viikon ajan istutan puita. Innolla odotan, mitä tuleman pitää, kuulema työ on melkoisen fyysistä ja varmasti normaaliin työhöni verrattuna yksitoikkoista. Mukava piristysruiske palkkapussiin ensi viikolle kuitenkin ja kokemuksena aivan jotain uutta. Viime sunnuntaina pidetyn vapaapäivän jälkeen olen nyt ollut 7 päivää töissä ja kun ensi viikonlopun olen taas täysipäiväisesti tallilla töissä, niin tiedossa on vielä 13 päivää töitä ennen seuraavaa vapaapäivää. Voisi tuntua kurjemmaltakin, jos tekisi jotain josta ei nauti...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti