26. kesäkuuta 2015

Hevosesittelyjä

Ajattelin, että voisi olla aika kertoa vähän minkälaisia hevosia meidän tallista löytyy, niiden treenistä, luonteesta ja ratkottavista ongelmista. Kuten aiemmin olen maininnut, valmentajallani on pääosissa sisäänratsastettavia vuotiaita ja pre-trainingissa hieman vanhempia hevosia. Koko tallillista en tässä nyt esittele, mutta yriyin valita kattauksesta erilaisia hevosia, jotka kuitenkin olisi melko tyypillisiä asiakkaita. Valitettavasti kuvat ei ole mitenkään edustavimmasta päästä, mutta ajattelin kuitenkin antaa hepoille jonkinnäköiset kasvot.Shonky on jo aiemmin startannut ja nyt tullut laitumelta talliin treeniin. Ensimmäisenä päivänä ratsastin sen isommassa pyöröaitauksessa. Totesin että kaikki toimii ja ruuna osoittautui varsin mutkattomaksi heti ensikättelyssä. Seuraavana päivänä ratsastin sen radalla, jossa käyttäytyi aivan yhtä hyvin. Sen jälkeen en Shonkylla montaa kertaa ole ratsastanut, mutta joka päivä se työskentelee jonkun ratsastamani hevosen parina. Erittäin miellyttävä, ongelmaton ja yksinkertainen hevonen ratsastaa.


Tässä ensimmäisenä tulee nyt nämä vanhemmat hevoset, joista Secret on ehdottomasti raaoin. Tällä hetkellä se työskentelee vain ravissa ja tärkeimpiä asioita sen kanssa on kiinnittää huomiota eteenpäin pyrkimykseen ja rentouteen. Aluksi se ei sietänyt ratsastajan liikkumista selässä, taputuksia tai ääntä oikeastaan lainkaan vaan reagoi jännittämällä ja kipittämällä alta pois. Lisäksi se jännitti pään ja kaulan niin ylös, että sen hengityksestä kuului rohiseva ääni. Neljän viikon tavoite tämän kanssa on saada se työskentelemään rennosti oikeinpäin stressaamatta. Tällä hetkellä se ei jaksa enää huomioda tai jännittää ratsastajan liikkumista selässä, mutta ensimmäinen kierros radalla menee usein niska ylhäällä jäykkänä tuttuja maisemia pelätessä ja kytätessä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen loput sujuukin paljon rennommin ja ehdottomasti suurin työmaa tällähetkellä onkin eteenpäinpyrkimyksen työstäminen paremmaksi. Secret on laiska, vaikka ensiratsastuksen perusteella sitä ei olisi uskonut. Suloinen ja ihan hyväntahtoisen oloinen tamma. Meidän suhde on aika neutraali, eli ei nyt vihata toisiamme, mutta ei ihan rakastetakkaan. Joka päivä yritetään kuitenkin ratkoa toistemme ongelmia ja tehdä yhteistyötä parhaamme mukaan.Pelkästään tämän hevosen kuvien näkeminen tai sen ajatteleminen saa minussa aikaan mielettömien tunteiden nousemisen pintaan, hyvä ettei iho mene kananlihalle. Heartkid ei kuitenkaan ole ollut tallissa vielä kauan, mutta tämän tutustumisen perusteella on se valloittanut minut aivan täysin. Pian neljä vuotiaaksi kääntyvä ruuna on ollut päivittäin ratsastettavani siitä asti kun tuli pre-treenattavaksi talliin. Ensimmäiset päivät meni sen pukitellessa ja sinkoilessa ympäriinsä, enkä olisi arvannut miten nopeasti siitä kuoriutuisi niin fiksu kun se nyt on. Se ei missään nimessä ole vaikea tai ilkeä, se ei myöskään ole vahva tai hankala hallittava. Se on erittäin reaktiivinen ja eloisa hevonen, joka reagoi pienimpäänkin muutokseen ratsastajassa tai ympäristössä. Sillä on isot ja ilmavat liikkeet ja se liikkuu luonnostaan pyöreällä ylälinjalla ja ylämäkeen. Vaikka ohjia näitä ratsastaessa käsitellään ja pidetään käsissä aivan eri tavalla kun "normaalissa ratsastuksessa" niin aivan kuin ratsujenkin kanssa, on laukkahevosellakin tavoitteena tasainen ja kevyt tuntuma hevosen suuhun. Tämän hevosen kanssa se tuntumakin tulee hyvin luonnollisesti. Välillä, mutta kokoajan harvemmin, aamujamme värittää Heartkidin kanssa äkkipysähdykset, pukittelut ja säikähtelyt. Pääasiassa kuitenkin sen kanssa työskentely on niin mielettömän miellyttävää ja mahtavaa, että se saa minut melkein tuntemaan häpeää siitä että todella saan palkkaa silläkin ratsastamisesta.

Sitten päästäänkin breikkereihin, joita meillä on talli pullollaan. Kun ensimmäiset kymmenen nyt lähtevät kotiin, tulee seuraavat kymmenen talliin 4-5 viikoksi. Näillä ei vielä ole tallinimiä, mutta kerron niiden luonteesta ja edistymisestä. Kaikki nämä kääntyy kaksi vuotiaiksi 1. elokuuta ja lähtötilanne jokaisella näistä oli 5 viikkoa sitten täysi nolla. 


Viimeisen neljän viikon aikana olen ollut ainoa ratsastaja tämän jättiläisruunan selässä. Korkeutta tällä taitaa olla reilu 170cm, joten tästä tulee todella iso. Tällä on todella tiukka taistelu ykköspaikasta  Heartkidin kanssa siinä mitä ajattelen näiden ratsastettavuudesta. Se onkin melko samanlainen, vaikka onkin niin paljon raaempi. Eloisa, reaktiivinen, isoliikkeinen ja luonnostaan hyvällä tuntumalla oikeinpäin liikkuva. Tarkkana pitää tämän kanssa olla siitä, ettei se jää kuolaimen alle tai hieman alitempoiseksi. Pohkeeseen se reagoi kyllä, joten säännöllinen herättely ei ole sen vaikeampaa. Tämän ratsastin viimeisinä päivinä jo laukkasatulalla, millä vanhemmatkin hevoset treenataan. 


Jos tämä tamma olisi ulkoisesti rumempi, en varmaan pitäisi siitä yhtään. Se kuitenkin on todella kaunis ja hyvännäköinen, sillä on todella aina pilkettä silmäkulmassa ja sen perusluonnetta on helpointa kuvailla sanalla röyhkeä. Se on todella itsetietoinen ja rohkea. Vähän kuin uhmaikäinen lapsi, jos se huomaa voivansa tehdä jotain haluamallaan tavalla, voit olla varma että se käyttää tilaisuuden hyväksi. Tämän kanssa tarvitaan siis rauhallisem jämptiä käsittelyä ja äärettömän pitkä pinna. Selkään noustessa se ei halua pysyä paikallaan ja yleensä ratsastus alkaa muutaman minuutin pukittelulla jonka jälkeen se muuttuu laiskaksi. Edistystä on kuitenkin tapahtunut ja se lähtee muiden yhdeksän mukana laidunlomalle hyvinkäyttäytyvänä mietiskelemään oppimaansa. (Vai uusia porsaanreikiä, mitä käyttää hyödyksi..)


Ehkä musta väri on hyvä enne, sillä tämä tamma on erittäin simppeli ja hyvinkäyttäytyvä niin kuin Shonky jonka esittelin ensimmäisenä. Breikkereistä toinen joka ollut oikeastaan vain minun ratsastettavana. Tämä tuskin olisi tarvinnut neljääkään viikkoa sisäänratsastukseen. Ainoa paha tapa tällä on herkkyys potkia muita hevosia, joten tarkkana saa olla, ettei tamma pääse yhtään turvan mittaa muita edelle vaan pysyy mielummin hieman takana. 


Tämän selässä kävin vain aivan muutaman kerran, mutta oli ehkä kiltein täysiverinen mitä olen ratsastanut. Tälläisten kanssa pitää olla tarkkana, etteivät vain mene muiden mukana, vaan todella kuuntelevat ratsastajaa. Ruuna kyllä kuunteli todella hyvin ja oli muutenkin erittäin mutkaton ratsastaa. Kiltteydestä huolimatta tämä on syy siihen että molempia takareisiäni komistaa tällä hetkellä isot mustelmat. Olin sekoittamassa ruokaa maassa olevassa ruoka-astiassa, kun sain napakan iskun takakaviosta. Onneksi ovat kengättömiä, mutta tuli muistutus siitä, että kilteimmänkin kanssa kannattaa olla hereillä ja tarkkana.
Tämä ruuna on melko laiska ja jää helposti kuolaimen alle. Tarvitsee siis paljon jalkaa ja kevyen tuntuman. Kaverin kanssa vauhtia toki riittää, mutta yksinään vaatii ratsastajalta enemmän rohkaisua. Hän on myös enemmän rohkea, kun arka ja joinain päivinä saattaa keksiä viihdykettä loikkimisesta ja äkkijarrutteluista höystettynä pukittelulla, mutta aivan kuten muutenkin on ratkaisu aina eteen päin ratsastus. 

Esittelemättä jäi nyt monen monta hevosta ja muutama oikein mieluisakin ratsu. Yhdestä tai kahdesta voisin kertoa ehkä enemmänkin, mutta tässä jaarittelut tältä erää. Paljon on vielä aiheita, joita en ole avannut ollenkaan, mutta aion vastaisuudessa niistä kirjoittaa. Jos on joitakin aihealueita mitkä erityisesti kiinnostavat tai muita ehdotuksia tai palautetta, niin niitä otetaan avosylin nöyrästi vastaan. Vaihdoin nyt myös asetukset niin, että ei tarvitse olla Google-tiliä kommentoidakseen.8 kommenttia:

 1. Kiva tällainen heppaesittely, tätä luki oikein mielellään! :)

  VastaaPoista
 2. Olipa taas mielenkiintoinen postaus!:)
  Tätä blogia on todella kiva lukea, kun kerrot ihan normaalista arjesta siellä Australiassa - se on kuitenkin aika erilaista kuin täällä Suomessa :)

  Blogisi postauksia lukee aina yhtä mielellään, joten toivottavasti kirjoitat tätä vielä pitkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten hyvä mieli tuli, kun luin kommenttisi :) Sitähän joku minulle aiemmin sanoikin kun tuskailin mistä sitä voisi kirjoittaa, että vaikka se arki tuntuukin jo aivan arjelta itselleen, niin on se täällä pallon toisella puolella kuitenkin aika erilaista!

   Poista
 3. Tosi mielenkiintoista lukea hevosten hoidosta ja ratsastuksesta siellä! Tämä hevosesittely oli myös kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Yritän parhaani mukaan imeä irti kaiken tiedon minkä udeltua saan. Onhan käytännöt täällä todella erilaisia ja monet asiat olisivat Suomessa ja ratsujen kanssa puuhatessa epätarkoituksenmukaisia, niin todella paljon myös oppii asioita mistä uskon myöhemminkin olevan paljon hyötyä.

   Poista
 4. Minulle kävi kuten ilmeisesti monelle muullekin blogin lukijalle on käynyt. Löysin blogin ja luin kaikki postaukset yhdeltä istumalta.
  Olet kyllä rohkea ja ahkera nainen ja kirjoituksesi todella mielenkiintoista luettavaa. Jään odottamaan uusia kuulumisia :)

  Viivi - Jyväskylä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kiva kuulla, kiitos paljon! Jos tulee mieleen joku aihe, mikä kiinnostaa, niin otan ehdotuksia avosylein vastaan :)

   Poista