30. huhtikuuta 2015

30.4

Ajattelin, että voisin vastata kommentteihin tulleisiin kysymyksiin kirjoittamalla niistä yhden blogitekstin. Kysymyksiä oli tullut koskien harjoitus ja laukkaratojen pohjia, sekä hevosten jalkojen hoitoa ratsastuksen jälkeen, joten kirjoitan nyt vastauksena sen minkä niistä tiedän.

Ensin haluan kuitenkin korjata, että kun viimeksi sanoin englannin kielisen termin hack tarkoittavan entistä laukkuria, oli se väärä tieto. Väärinkäsityksessä olen itsekin elänyt jo jonkun aikaa ja ehkä jopa hieman ihmetellyt, että miten kaikilla täällä on vaan entisiä laukkureita. Hack tarkoittaa siis mitä vaan ratsua. Kun sana ei sanavarastooni kuulunut ja ensimmäisen kerran kuullessani sen näytin kysyvältä niin paikallinen laukkahevosten parissa ikänsä pyörinyt herra selitti, että "Tiedätkö, kun hevonen ei juokse tarpeaksi kovaa tai pärjää kilpailuissa, niin siitä tehdään hack" ja ymmärsin tuolloin niiden olevan vain näitä vanhoja laukkureita, vaikka termi kattaa yhtä lailla kaikki muutkin ratsut.

Sitten seuraavaksi pohjista jolla treenit tapahtuu ja kilpailut käydään. Itse olen nähnyt vain, millaisilla pohjilla Ascotissa ratsastetaan. Laukkaratojen pohjat voivat kuitenkin vaihdella melkoisesti, yhtälailla kuin niiden pituus ja muotokin. Tämä yllätti minut, sillä olin ajatellut niiden olevan vakioita.


Jossain juostaan hiekalla, toisaalla ruoholla ja ilmeisesti pohja voi hieman muuttuakkin matkan varrella. Aiemmista kuvista oli joku bongannut, että takarata missä itse tällähetkellä ratsastan, on melkoisen raskas ja pehmeä. En kuitenkaan yleistäisi, että kaikki pohjat täällä olisivat samanlaisia, vaan vaihtelua löytyy tosiaan pohjien väliltä melkoisesti.

Entäs sitten hevosten hoito treenin jälkeen? Kaikilla valmentajilla yhteistä taitaa olla vain se, että hevoset pestään turvasta takajalkoihin kokonaan ja viilataan kuivaksi. Kaikki muu mahdollinen hoito riippuukin aika paljon valmentajasta. Kyselin tytöiltä miten heidän talleilla tavataan tehdä ja sen perusteella ainakaan kylmäystä tai linimenttejä ei pahemmin käytetä. Meillä muutama hevonen saa päivittäin equissage-hoitoa jalkoihin ja selkään. Meidän tallissa en ole törmännyt, mutta kuulema jollain hevosella saatetaan joskus käyttää jossain jalassa lämpöpinteliä. Pääsääntöisesti kuitenkin jalkoja ei sen kummemmin treenin jälkeen hoideta sen erikoisemmin. Minkälaisia suojia täällä käytetään? Useimmiten suojiakaan ei käytetä. Meidän 28 hevosen tallista löytyy kaksi paria tavallisia hivutussuojia. 

Muutama hevonen on myös, jolle kiepsautetaan tälläiset jalkaan treeniin.

Jalkavaivoja ei pahemmin kuitenkaan tässä kolmen kuukauden aikana ole ollut. Ne mitä on ollut, ovat olleet oikeastaan kavioihin ja kengitykseen liittyviä ongelmia jotka ollaan myös kengitystä korjaamalla saatu nopeasti parempaan päin. Kavioita täällä tunnutaan myös useammallakin tallilla rasvailevan, vaikka jalkojen hoito muuten onkin harvinaista. Meillä laitettiin kuivemmilla ilmoilla kavioöljyä joka päivä kaikille hevosille ja toisen valmentajan olen kuullut rasvaavan kaikkien hevostensa kaviot kookos-öljyllä päivittäin.

Takana on nyt jo toinen muutto kuukauden sisään, tällä hetkellä asun kahden korealaisen, yhden australialaisen ja yhden suomalaisen kanssa. Muuttaminen ei kuitenkaan tähän lopu, vaan seuraava muutto on tiedossa kahden viikon kuluttua ja tarkoituksena olisi silloin muuttaa hieman kauemmaksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti