23. helmikuuta 2015

Laukkatallin arkirutiineista

Pääpiirteittäin päivä- ja viikkorytmi tuntuu olevan melko samanlainen kaikilla talleilla. Toimitavoissa eri valmentajien välillä on toki eroja, mutta kerron nyt miten meidän valmentajan tallissa päivät kulkevat.Aamu alkaa 3:30 hevosten ruokkimisella. Jokaisen hevosen ruuat on tehty valmiiksi edellisenä iltana isoihin muovisankoihin. Aamuisin ja muutenkin pääosassa nämä syövät väkirehuja, ihan normaaleja myslejä ja kauraa, olkisilpun seassa. Hevosten syömistä tarkkaillaan meillä siten, että ruokakuppiin mahdollisesti jääneet rehut kerätään muoviämpäriin ja sitten hevosen omaan ruokasankoon, niin että ruokien tekovaiheessa valmentaja näkee miten mikäkin hevonen on syönyt. Ruokaa saavat sen verran kerrallaan, että harvempi sen syö aamutallin aikanakaan, vaan pitkin päivää ja moni ei syö kaikkea ennen seuraavaakaan ruokintaa.

Hevoset asuvat useimmilla valmentajilla täällä hiekkapohjaisissa, suomalaisia karsinoita huomattavasti isommissa jaardeissa. Meillä on yhteensä 16 jaardia ja 12 karsinaa. Ruokinnan jälkeen jaardit siivotaan nopeasti ja heti sen jälkeen alkaa hevosten taluttaminen radalle. Meidän talli on todella lähellä rataa, matkaa tallilta katoksille ehkä puolisen kilometriä, joten kaikki hevoset menee radalle kävelyttäen. Jotkut valmentajat kauempaa kuljettavat hevosia trailereilla ja rekoillakin. Radalla jokaisella valmentajalla on omat katokset, missä hevoset satuloidaan ja jockeyt hyppäävät selkään. Ennen satulointia hevoset pyyhitään läpi pyyhkeellä ja meidän tallilla myös häntä ja harja selvitetään aina ennen treeniä. Treeni kestää muutaman kymmenen minuuttia, joten siinä vaiheessa kun on taluttanut pari hevosta radalle, alkaa niitä tulemaan jo pois treenistä. Varusteet otetaan pois ripeästi, hevonen pestään, vedetään läpi hikiviilalla ja kuivataan pyyhkeellä jonka jälkeen talutetaan takaisin talliin. Aamuissa meillä on noin 6-7 työntekijää ja pääsääntöisesti kyllä kaikki hevoset on radalta takaisin tallissa pestynä ja kuivana ennen seitsemää.

 Meillä kun on myös nuo karsinat, niin monesti niitä tehdään aamuisen radalle viemisrumban aikana jo, jotta olisivat puhtaita sitten kun hevoset ovat takaisin tallissa. 4 hevosta meillä asuu kokopäiväisesti jaardeissa ja loput 24 hevosta vaihtavat aamuin illoin päittäin karsinasta jaardiin ja toisin päin. Kun hevoset on vaihdettu, siivotaan karsinat ja jaardit uudestaan. Varusteet pestään ja laitetaan paikoilleen, pyyhkeet ripustetaan kuivumaan, käytävät ja piha lakaistaan… Aika normaaleja jokaisessa tallissa tapahtuvia askareita. Kavioita meillä rasvaillaan ahkerasti, aamutallissa karsinoissa olevien kaviot rasvataan aina arkipäivisin.

Parhaimmillaan aamutalli voi olla valmis ennen kahdeksaa, jonka jälkeen saattaa jonain päivänä käydä kengittäjää ja eläinlääkäriä, mutta joka päivä oikeastaan tähän mennessä olen jo yhdeksän aikaan huomannut olevani vapaa ja melkein kokonainen työpäivä takana. Iltatallin tekeminen alkaa meillä 14-15 välissä ja kestää muutamia tunteja. Rutiinit on aika samanlaiset iltaisin, jaardit ja karsinat siivotaan, hevoset ruokitaan, vaihdetaan päittäin… Illalla myös on yleensä aika paljon hevosten uittoja.

Iltaruokien yhteydessä ne jotka ovat syöneet hyvin väkirehut, saavat myös heinää. Isoja määriä sitä ei anneta, puhutaan noin kilosta kerrallaan. Kisoja edeltävänä päivänä eivät heinää saa, vaikka olisivat hyvin väkirehut syöneetkin. Hevosopistolta ja Suomesta muutoin saamastani arvokkaasta opista ei siis täällä hyötyä ainakaan ruokinnan suhteen ole ja on varmaa että suomessakin saisi hullun maineen jos ehdottaisi täkäläistä ruokintamallia sinne käytettäväksi.

Sunnuntait ovat oikeastaan ainoa poikkeus päivärytmiin, rata on silloin kiinni ja hevoset käyvät vain uimassa ja kävelemässä. Työntekijätkin nukkuvat silloin ruhtinaallisen pitkään, sillä aloitamme tallin sunnuntaina viiden maissa.


Hyvin eritavallahan täällä siis moni asia tehdään Euroopan vinkkelistä katsottuna, mutta maassa maan tavalla ja itsellä ei ole vielä mitään ylivoimaisen hämmentäviä käytäntöjä ole vastaan tullut, kun etukäteen olin mielenkiinnosta jo perehtynyt, että miltä se arki täällä näyttääkään. Huomiseksi onkin luvattu 42 astetta eli vähän lämpöisempi päivä tiedossa. Vaikka lämpöön on tottunut nopeasti voi huominen tuntua ehkä vähän tukalalta. Periaatteessa suoritin yhden tärkeimmistä asioista mitä tällä matkalla kuulemma pitää tehdä, eli katsoin ja kerroin äidilleni mihin suuntaan vesi pyörii viemäristä alas, kun altaan laskee täyteen ja avaa tulpan. Vastapäivään pyöri, mites siellä Suomessa? Terkkuja vaan!

Vaikka hepat syövätkin hyvin paikallisen kulttuurin mukaisesti, minä metsästin kotoisaa kaurapuuroa! Onkin täällä muuten ihan Superfood-maineessa ja hinta sen mukainen - edullisimmillaan hiutaleita löytyi 5,50$ kilohintaan!

14 kommenttia:

 1. Hyvänen aika!! :D Mieti kun kertoisit siellä että sun heppa söi Suomessa 20kg heinää päivässä eikä väkirehuja ollenkaan... :D sinä olisit se hullu! Tosi mielenkiintoista kuulla näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai ajattele kun ehdottaisin suomessa, että siirryttäisiin ruokkimaan vaan väkirehuilla :D No, suurin osa niistä 15litran pöntöistä on kuitenkin olkisilppua mutta onhan näiden ruokavalio erilainen. Vastapainoks sitten täyspäiväistä laidunta kun ei olla treenissä :)

   Poista
 2. Aika jännä toi ruokinta kyllä :D Osaatko yhtään sanoa missä kunnossa noilla on mahat, onko paljpn vatsahaavaa tms. vai meneekö noin vähällä heinällä ihan terveenä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouluaikojen oppitunneilta muistelen, että noin 80-90% kisatreenissä olevista laukkureista on joskus enemmän tai vähemmän mahahaavaisia, ravureista hieman pienempi osa. Kilparatsuilla vastaava luku taisi olla noin 60%. Eli todella yleinen vaivahan tuo ikävä kyllä on. Onneksi näillä on sitten ihan kunnon laidunlomia, niin saavat siellä vähän tasapainoa vatsaan, vaihteluna aika hurjan tuntuiseen ruokintaan mikä näillä on treenissä..

   Poista
 3. On kyllä erilainen ruokintamalli! :) Siis alkaako sun päivä siellä oikeasti klo 3:30? Vai ootko kirjottanut ne Suomen ajassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 3:30 paikallista aikaa alkaa, eli miltein aamuyöllä. Itse tykkään kun saa tehdä työt hieman viileämpään aikaan ja kun pääsee niin ajoissa töistä :D Jotkut valmentajat aloittaa neljältäkin, mutta siitä tuskin paljon myöhempään kukaan. Parhaina päivinä meillä on 28 hevosta ratsastettu kuudelta aamulla!

   Poista
 4. Älyttömän mielenkiintoista! Alkaako talli ja treeni noin aikaisin ihan lämpötilojen takia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin siksi :) näin kesäaikaan nuo aamuyön tunnit on oikeastaan lämpötilojen puolesta ainoa inhimillinen aika treenata hevosia. Kahdeksan jälkeen aletaan monena päivänä olla yli 30 asteessa ja illallakaan ei oikeastaan viilene..

   Poista
 5. Olisi kiva tietää enemmän tuosta paikallisesta hevosten ruokinnasta. Saavatko siksi vain rehua etteivät kanna ylimääräisiä kiloja? Ymmärtääkseni laukkahevosten täytyy olla hyvinkin kevyitä jotta juoksevat nopeampaa.
  Kuulostaa hurjalta, etteivät saa juurikaan heinää, kun on tottunut tähän suomalaiseen ruokintatyyliin. :) Saksassakin oli hyvin paljon laukkatalleja, mutta en ehtinyt perehtyä niihin enempää siellä asuessani. Ratsuhevosilla ruokinta aikalailla samanlaista kuin suomessakin, mutta saivat vielä enemmän heinää ja vähemmän rehua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin jossain kohtaa koittaa kirjoitella ruokinnasta enemmän, heti kun itsekin pääsee sisään siihen enemmän. Vähän veikkaan, että täällä siihen vaikuttaa juurikin tuo, että pitäisi olla hoikassa kunnossa ja paljon energiaa, sekä se että heinää on täällä niin huonosti saatavilla. Briteissä Kyralla oli joskus kaksi Australialaista kouluheppaa ja muistelen, että ei niille pahemmin heinä maistunut. Näistä moni ei tosiaan syö sitä kiloakaan kokonaan minkä saavat, ikävä kyllä kertoo varmaan vatsavaivoista kun syövät yleensä parhaiten treenikauden alussa ja sen edetessä joillain hevosilla ruoka alkaa maistumaan huonommin. Taitaa euroopassakin aika paljon vaihdella miten heinää saavat, muistaakseni olen sieltä kuullut myös juttuja missä ratsut syö lähinnä väkirehua. Kaikkea sitä näkee! Maassa maan tavalla ka tallilla tallin tavalla :D

   Poista
 6. Mielenkiintoista! Kun hevoset on aamulla treenattu, seisovatko ne loppupäivän sisällä? Hurjalta kuulostaa aamuheräämiset - vastapainoksi tietysti tuo aikainen iltatalli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin että unohdin kirjoittaa tähän että eivät nämä tarhaile. Meillä osa hevosista on karsinoissa päivällä ja osa jaardeissa. Monella valmentajalla ovat vuorokauden ympäri jaardeissa. Jaardit ovat katoksellisia, joskus jopa ilmastoituja, hiekkapohjaisia usein noin 5x6m kokoisia karsinoita missä siis mahtuvat vähän liikkumaan. Jotkut hevoset uivat tai kävelevät iltatallissa, mutta päivät kuluu pitkälti hiekassa köllötellessä.

   Poista
 7. Salome mun taytyy sulle selittaa muutama asia 😊👍 kun mennaan sinne johnnylle tanaan niin kerron vahan niita juttuja, en jaksa tahan puhelimella naputtaa :)

  VastaaPoista